lihasten toiminta, ravitsemus

Aminohapot ja lihakset

Sharing is caring!

kalaa lautasella - aminohappojen lähde

Kaikki vähänkään ravitsemuksesta tietävät ymmärtävät proteiinin merkityksen yleiselle voinnille ja varsinkin lihaksille. Lihasta ei yksinkertaisesti voi kasvattaa ilman runsasta proteiinin saantia ja näin proteiinipitoisia palautusjuomia, jauheita ja patukoita on myynnissä pilvin pimein. Hieman enemmän asioista tietävät tunnistavat myös kreatiinin; aineen, joka sitoo energiaa lihaksiin ja jota on myös lisättynä monissa ennalta mainituista tuotteista. Monet eivät kuitenkaan tiedä aminohappoista. Onko niillä merkitystä treenaamisen ja lihasmassan kannalta?

Mitä ovat aminohapot?

Aminohapot ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka muodostavat erilaisia aineita, hormoneja ja muita vastaavia elimistössä. Ihmiselle välttämättömiä on 20 erilaista, joista 11 elimistö osaa itse valmistamaan. Loput yhdeksän tulee saada ravinnon kautta. Treenaamisen kannalta olennaisinta on se, että aminohapot ovat proteiinin rakennusosia ja että yksittäisillä aminohapoilla on tiettyjä vaikutuksia ja kehon toiminnassa. Tästä syystä aminohappotuotteet ovatkin hyvin suosittuja lisäravinteita.

Välttämättömät, lihaskavua tukevat aminohapot

Nämä aminohapot ovat tärkeimmässä osassa lihasten kasvussa ja ne täytyy saada proteiinipitoisesta ravinnosta, koska keho ei pysty niitä itse tuottamaan.

L-Leusiini

L-Leusiini on haaraketjuinen ja tärkein yksittäinen aminohappo lihasmassan kasvattamiselle. Se kulkeutuu suoraan lihaksistoon ja stimuloi siellä tehokkaasti proteiinin muodostumista ja kasvuhormonin erittymistä. Se myös ehkäisee lihasproteiinin hajoamista.

L-Valiini

L-Valiini vaikuttaa antikatabolisesti eli se suojaa lihaksia. Se toimii edistäen proteiinien muodostumista ja treenistä palautumista sekä ylläpitää kehon normaalia typpitasapainoa.

L-Isoleusiini

L-Isoleusiini suojaa lihaksia antikatabolisesti kovan harjoitusjakson tai dieetin aikana. Se edistää proteiinisynteesiä ja tukee treenistä palautumista, sekä hemoglobiinin muodostumista. Parhaiten L-Isoleusiini toimii yhteistyössä leusiinin ja valiinin kanssa.

Ei-välttämättömät, lihaskasvua tukevat aminohapot

Keho pystyy tuottamaan normaalisti ei-välttämättömät aminohapot tarpeen vaatiessa. Tietyissä tilanteissa voi kuitenkin olla hyödyllistä saada näitä ravinnosta hieman yli normaalin tarpeen.

Glutamiini

Edistää lihasmassan säilymistä ja on näin hyödyllinen treenikaudella ja dieeteillä.

Arginiini

Edistää suorituskykyä voimaharjoittelussa ja lisää typpioksidin määrää kehossa.

Karnitiini

Antaa energiaa ja tukee rasvanpolttoa.

HMB

Edistää lihasmassan säilymistä ja auttaa jaksamaan rankoissa treenisuorituksissa.

Muut välttämättömät aminohapot

Nämä eivät oikeastaan edistä lihaskavua tai tue urheilusuorituksia, mutta ovat välttämättömiä elimistölle ja näin ollen täytyy saada ruoasta: histidiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini ja tryptofaani.

Näitä tarvitaan mm. histamiinin tuotantoon, sydänten ja verenkierron terveyteen, kalsiumin imeytymiseen, rasva-aineenvaihdunnan tehostamiseen, maksan toimintaan, solujen toimintaan sekä serotoniinin ja melatoniinin muodostukseen.

Loppusanat

Aminohapot tukevat elimistön ja lihasten toimintaa eri tavoin. Vaikka perus heraproteiinista saa suurimman osan lihaskasvuun tarvittavista aminohapoista, voi niiden saannin varmistaa erilaisilla aminohappovalmisteilla. BCAA-tuotteet ovat erinomainen vaihtoehto treenaamisen tueksi, nimenomaan treenin yhteydessä tai sitä ennen.

Erilaisia aminohappovalmisteita on monen merkkisiä. Useimmat sisältävät useampaa kuin yhtä aminohappoa. Näitä tuotteita löytää helposti hyvin varustettujen kauppojen hyllyiltä, erikoisliikkeistä tai vaikka Fitnesstukun tai vastaavan yrityksen verkkokaupoista.

Itse olen tykästynyt FitLine Fitness-tuotteiden ProShape Amino -kapseleihin. Tämä on korkealla laadulla tuotettu valmiste, joka on tarkoitettu varsinkin aktiiviseen voimaharjoitteluun ProShape sisältää runsaasti kahdeksaa eri aminohappoa, jota keho ei pysty itse valmistamaan; l-leusiinia, l-valiinia, l-isoleusiinia, l-lysiiniä, l-fenyylialaniinia, l-treoniinia, l-metioniinia ja l-tryptofaania. Olen käyttänyt ProShapea jo jonkin aikaa ja olen hyvin tyytyväinen tuloksiin. Olen huomannut eroa mm. treeneistä palautumisessa ja kokeilun aloittamisen jälkeen lihaskasvukin tuntui tehostuvan. Käyttö on oikein helppoa; 6 kapselia joka aamu runsaan nesteen kanssa ja lisäksi treenipäivinä voi ottaa 3 kapselia lisää heti treenin jälkeen. Tähän kun yhdistää heraproteiinin niin lihakset saavat taatusti tarvittavan ravinnon.

-Jaakko