ravitsemus, yleistä

FitLine ravintolisät lihaskasvuun

Sharing is caring!

fitline pro shape amino purkki

Tässä artikkelissa puheenaiheena ovat yleisesti lisäravinteet ja niiden hyödyllisyys lihaskasvussa, sekä käyttämäni FitLine ravintolisät. Huomioi, että ravintolisillä ei voi korvata normaalia ruokavaliota, vaan vain täydentää sitä.

Kehonrakennus- ja kuntopiireissä käydään paljon keskustelua ja väittelyä siitä, mitkä ovat parhaat lisäravinteet lihaskasvuun ja mitkä täysin turhia. Jotkut vetävät treenejä täysin luomuna ja jotkut seitsemää eri tuotetta päivittäin. Siitä ollaan päästy yhteisymmärrykseen, että proteiinipitoinen palautusjuoma treenin jälkeen ravitsee lihaskudosta ja auttaa niitä kasvamaan. Lisäksi kreatiinin on todettu tukevan palautumista ja lihaskasvua varsinkin kovissa suorituksissa (mitä ainakin selvään kasvuun tähtäävillä treenit tuppaavat olemaan).

Näiden lisäksi markkinoilla on kuitenkin saatavilla paljon erilaisia vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, rasva- ja aminohappoja sekä muita aineita sisältäviä ravintolisiä. Mitkä näistä ovat tarpeellisia lihaskuntoaan kasvattavalle?

Vastaus riippuu pitkälti ruokavalion monipuolisuudesta. Jos elimistö ei saa kaikkia sille välttämättömiä aineita, tulee tämän huomaamaan vähintään yleisessä vireystilassa. Ihanteellisesti ravinto on sen verran monipuolista ja kasvispitoista, että kaikki tärkeimmät vitamiinit yms. saa suoraan lautaselta. Todellisuudessa tämä ihanne jää useimmilta saavuttamatta, erinäisistä syistä. Tällaisissa tapauksissa ravintolisien käyttö ruokavalion täydentäjänä voi olla perusteltua.

Tutkittuani hieman näitä asioita, olen päätynyt käyttämään perus palautusjuomien lisäksi muutamaa FitLine-tuoteperheen ravintolisää, koska niistä saan kätevästi tarvitsemani välttämättömät ravinteet ja aineet treenin tehostamiseen. Alla tarkemmin näistä. Ravinteellisia puutteita voi korvata muillakin tavoin, mutta näihin olen itse päätynyt. Tuoteperheestä voit lukea lisää täältä.

FitLine Activize Oxyplus antaa energiaa

Ahkerasti salilla käyvä tarvitsee tarpeeksi energiaa, jotta treenien teho ei laske ja hommaan ei väsy parissa viikossa. Suorituksiin vaadittava energia tulee pitkälti tietenkin ihan ravinnosta, mutta vireyden olotila syntyy myös muuta kautta. B-vitamiinien on näytetty olevan tärkeitä esimerkiksi energia-aineenvaihdunnalle, hermoston toiminnalle ja uupumuksen ehkäisylle. C-vitamiini taas on yleishyödyllinen antioksidantti, joka mm. edistää jaksamista. FitLine Activize Oxyplus sisältää runsaasti kaikkia B-ryhmän vitamiineja ja C-vitamiinia helposti imeytyvässä muodossa. Activize-jauhetta sekoitetaan veteen ja nautitaan esim. aamusta tai ennen treeniä piristyksesi.

Tämän lisäksi Activize sisältää luonnollista, guaranasta uutettua kofeiinia. Tämä ei ehkä kuulosta merkittävältä, mutta kofeiinin piristävän vaikutuksen on todettu auttavan huippusuoritusten saavuttamisessa. Activize on minulla käytännössä korvannut kahvin ja teen kokonaan. Juon lasillisen Oxyplussaa aamulla ja ennen treeniä, jos en aamulla salilla käynyt.

FitLine ProShape Amino -aminohappokapselit

Kerroin yhdessä edellisessä kirjoituksessa aminohappojen merkityksestä lihaksille. Aminohapot ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka muodostavat muun muassa erilaisia tärkeitä aineita elimistössä. Aminohapot ovat proteiinin rakennusosia ja monet näistä hapoista ovat lihaskudokselle tärkeitä. Eri ravintolisävalmistajat myyvätkin ns. BCAA ja HMB -tuotteita varsinkin lihaskuntoa kasvattaville.

Itse käytän FitLine ProShape Amino -kapseleita. Tämä tuote on tarkoitettu aktiiviseen voimaharjoitteluun ja se sisältää kahdeksaa aminohappoa, joita elimistömme ei pysty tuottamaan; leusiinia, valiinia, isoleusiinia, lysiiniä, fenyylialaniinia, treoniinia, metioniinia ja tryptofaania. Nämä edesauttavat lihasten kasvua, säilymistä, palautumista ja muuta toimintaa.

FitLine Fitness-Drink — isotoninen urheilujuoma

Isotoninen juoma (ns. urheilujuoma) on nimenomaan liikunnan aikana nautittavaksi tarkoitettu juoma, joka sisältää tiettyjä mineraaleja ja vitamiineja suorituksen tehostamiseksi ja nesteytyksen varmistamiseksi. Gatorade on hyvä esimerkki tällaisesta juomasta. Itse käytän tähän tarkoitukseen FitLine Fitness-Drinkkiä. Se sisältää magnesiumia, kalsiumia, kaliumia, kloridia ja fosforia, sekä monia eri vitamiineja. Varsinkin magnesiumilla on näytetty olevan vaikutusta fyysiseen suoritustasoon ja tästä kerroin viime artikkelissa.

FitLine Restorate autaa palautumaan päivästä

Restorate on ”päivästä palautumista” edistävä vitamiini- ja hivenainepohjainen veteen sekoitettava jauhe. Ennen nukkumaanmenoa juotavaksi tarkoitettu tuote auttaa elimistöä palautumaan rasituksesta yön aikana. Restorate tukee myös vastustuskykyä ja aineenvaihduntaa. Se sisältää kromia, kaliumia, sinkkiä, kuparia, kalsiumia ja magnesiumia sekä D-vitamiinia. D-vitamiini on välttämätön elimistölle ja meille pohjoisessa asuville erityishuomiota vaativa. Monet syövätkin ”aurinkotabuja” tarpeensa täyttämiseksi. Minä pidän itse tästä yöjuomasta.

Restoratea ei voi pitää varsinaisesti suoraan treeniä tukevana, mutta yleistä hyvinvointiani se on edistänyt. Nukun ja jaksan paremmin, mikä heijastuu tehokkaampiin treeneihin ja nopeampaan palautumiseen.

Kokeile varauksella, panosta ruokavalioon

Kertauksena; ravintolisistä/lisäravinteista ainoastaan proteiinijuomia ja kreatiinia voi pitää ”välttämättöminä” suurempia ja vahvempia lihaksia haluaville. Aminohappovalmisteet voivat tukea lihasten toimintaa, varsinkin jos protskua ei aivan ihanteellisesti saa ruoasta. Monet vitamiinit ja mineraalit ovat yleisen hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta tärkeitä ja tätä kautta voivat vaikuttaa fyysisiin suorituksiin. Esimerkiksi magnesiumin on huomattu vaikuttavan suoritustasoihin.